19 august – Ziua Fotografiei

0
(0)

În fiecare an, pe data de 19 august se sărbătorește ziua Mondiala a Fotografiei, iar în acest an se serbează minunata vârstă de 181 de ani.

Ziua marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a unui procedeu de realizare a fotografiei, denumit „daghereotipie”.

Cea mai veche fotografie care a trecut cu bine peste nemiloasa amprentă a timpului datează din 1826: „View from the window at Le Gras”, realizată de însuși Joseph Nicéphore Niépce.

Niépce a încercat să perfecționeze procedeul de fotografiere și a început și o colaborare cu Louis Jacques Mandé Daguerre, însă din păcate se stinge din viață în iulie 1833, nereușind să ducă la capăt ce și-a propus.  După decesul lui Niépce, Daguerre nu s-a lăsat bătut și a reușit să reducă timpul de expunere de la 8 ore la 10-20 de minute. Procedeul era însă posibil doar pentru imagini statice.  Cu toate acestea, prima fotografie a unui om a fost realizată tot de către Daguerre în 1838 și reprezenta un lustragiu care curăța pantofii unui client, aceștia stând aproape nemișcați preț de zece minute.

Prima imagine în care au fost fotografiate persoane

 Invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe la 19 august 1839 și Louis Daguerre a obținut brevetul.

Daguerre este considerat părintele fotografiei. Deși „daghereotipia” nu a fost primul proces fotografic, succesul său s-a datorat succesului său comercial. Toate procesele anterioare necesitau timpi de expunere de ordinul orelor, comparativ cu 15-20 minute cerute de noul proces, în condiții de iluminare puternică, având și o calitate mult superioară.
După aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York a fost folosit procedeul „daghereotipiei”.
De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia. Astfel în 2009, australianul Korske Ara, un tânăr pasionat de fotografie, a lansat Proiectul Zilei Mondiale a Fotografiei.
La 19 august 2010, de Ziua Mondială a Fotografiei, a fost organizată prima galerie la nivel mondial, găzduită on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrând vizitatorii din peste 100 de țări.
Ziua Mondiala a Fotografiei continuă să fie sărbătorită în fiecare an de tot mai multe comunități.

via GIPHY

”Cele mai bune fotografii pe care le avem se găsesc în mințile noastre. Sunt acolo, undeva, pur și simplu…și reprezintă arhiva noastră personală. Nimeni nu o poate atinge…nimeni nu o poate vedea. Massimo Conti”

Care sunt fotografiile tale de suflet? Încarcă poza ta cea mai faină și te premiem cu un voucher de reducere de 25% pentru prima comandă pe www.pufica.ro.

Cât de mulțumitor a fost acest articol?

Click pe o stea pentru a vota

Average rating 0 / 5. Voturi: 0

Niciun vot

As you found this post useful...

Follow us on social media!